Sentimental journey

Op 3 september j.l.  hebben we een sentimental journey gemaakt naar 
Eck en Wiel. We begonnen in de Wielseweg, vroeger was dat de Buitenweg, op zoek naar het huis waar in de oorlog de familie Vonk woonde, de ouders van Jo van Oort. Rond 1950 is het verkocht aan de familie Van Oort, en dat was weer familie van Jan van Oort. 

Nu woont de familie Kersten er. We werden door hen heel gastvrij ontvangen en mochten in het huis en de tuin rondkijken.

Zoals het was in de oorlog

Het huis aan de Buitenweg zoals het was in de oorlog en zoals het nu is

Bij Dick, in het boek nog Dicky, kon zich nog van alles in en om het huis herinneren en hij kon de huidige bewoners nog aardig vertellen hoe het vroeger was. Hij herkende de trap, waarop hij als kleine jongen had gezeten als hij stout was. We waren ook nog even op zolder, waar zich in het laatste oorlogsjaar hele taferelen hebben afgespeeld. We lieten een exemplaar van ons boek achter zodat de familie Kersten ook kon lezen wat zich in hun huis allemaal heeft afgespeeld. 

 

Boven en links:

Bij Dicky kwamen ruim 70 jaar later weer heel wat herinneringen boven

 

 

 

Onder: De tuin nu en de tuin bij de verloving van Jan en Jo van Oort in 1939

Natuurlijk reden we ook nog even naar de Burg. Verbrughweg waar het ouderlijk huis van Jan van Oort staat. We hebben het vermoeden dat het dak nog hetzelfde is als in de oorlog. 

De deur naar de werkplaats aan de zijkant is net vervangen door een raam. Je kunt je moeilijk voorstellen dat in dit kleine huis vroeger een fietsenwerkplaats met een etalage (meest rechtse raam) was. In de woonkeuken werden tabaksartikelen verkocht. Het bovenraam was de toegang naar de fietsenzolder. Het PGEM-huisje staat er nog. Alleen het weesje achter het huis is verdwenen.

Door het raam in het midden vlogen de splinters van een granaat, die rakelings langs moeder Jaan en dochter Jaantje vlogen in de oorlog.